400 nya laddpunkter för elbåtar på västkusten

Nu är det klart: Planerna på att bygga över 400 nya laddpunkter för elbåtar i hamnar längs västkusten har beviljats EU-medel och arbetet startar redan om ett par månader.
Sverige och Norge har tillsammans en miljon motordrivna fritidsbåtar. Nästan alla drivs med fossila drivmedel och koldioxidutsläppen uppskattas till över 400 000 ton per år plus miljöskadliga ämnen. Effekten av avgasutsläppen har dokumenterats i Havsmiljöinstitutets rapport, som du kan läsa mer om här.
Det svensk-norska elbåtladdningsprojektet ska skapa förutsättningar för att etablera ett laddstråk för elbåtar i fritidsbåtshamnar mellan Göteborg och Strömstad, in i Oslofjorden och vidare söderut på andra sidan Skagerack till norska Kristiansand. Projektets mål är deltagande i den gröna omställningen genom elektrifiering, smart teknologi och hållbara affärsmodeller. Bland annat ska över 400 nya laddpunkter skapas.
– Det blir spännande att arbeta med ytterligare ett fält inom den pågående elektrifieringen, båtar med tillhörande laddinfrastruktur och ny kraftförsörjning ute i våra kustsamhällen. Det är ju inte helt fel att vi får ett tystare och renare båtliv om sommaren, säger Peter Berg, innovationsledare inom energi på Innovatum Science Park i Trollhättan.
Samarbetet kommer att ske under namnet go:LEIF (Grön Omställning med Laddning, Elektrifiering och Infrastruktur för Fritidsbåtar) och sträcker sig från den 1 mars 2023 till den 31 december 2025.
Projektets arbetsområden:
- Öka intresse och kompetens kring eldrivna båtar och elbåtsladdning hos hamnar, kommuner och båtintresserade.
- Tillhandahålla testbäddar inom laddinfrastruktur för test och demo och företagssamverkan.
- Stärka teknikutveckling och regionens näringsliv inom berörda områden.
- Forskningsstudier kring fritidsbåtanvändning för kunskapsuppbyggnad viktig för utvecklingen av elbåtar och laddinfrastruktur.
- Affärsmodeller för laddning, effekt på elnät och potential att kombinera båtladdning med förnybar energiproduktion.
Förstudien som legat till grund för projektet har finansierats av Västra Götalandsregionen.
Deltagare i projektet är förutom Business Region Göteborg, Innovatum Science Park och Agder Fylkeskommune även Fyrbodals Kommunalförbund, Göteborgsregionens fritidshamnar AB, Göteborgsregionens Kommunalförbund, Lysekils Energi Vind Aktiebolag, Lysekil Kommun, SSPA Sweden AB, Arendal kommune, Lydløs, Universitetet I Sørøst-Norge.