Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

9 sept: Webbinarium om Östersjön – vårt svenska Galapagos

Publicerad:
Kerstin Johannesson professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.
Den 9 september arrangerar Kungl. Vetenskapsakademien webbinarium om Östersjön - vårt svenska Galapagos med forskare Kerstin Johannesson vid Göteborgs universitet och ledarmot i Kungl. Vetenskapsakademien. 
På Galapagos har sköldpaddor och fåglar förändrats genom evolution sedan öarna bildades för 1–4 miljoner år sedan. Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8 000 år sedan och de marina arter som klarat att etablera sig i detta brackvattenhav uppvisar stora genetiska förändringar som avspeglar en kraftig anpassning till låg salthalt och kallare vatten. 

Hur har det gått till och vad kan vi lära oss om hur arter anpassar sig till snabbt förändrade villkor, till exempel klimat? Om det berättar Kerstin Johannesson, ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, live på Zoom vid höstens första Akademiföreläsning. Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Efter föreläsningen är det möjligt att ställa frågor.
Publicerad: