Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

20 jan: Webbinarium om Sveriges första havsplaner

Publicerad:

För första gången någonsin ska Sverige ta fram statliga planer för hur vi hållbart förvaltar våra havsområden. Senast i mars 2021 ska alla medlemsländer rapportera in sina havsplaner till EU enligt EUs havsplaneringsdirektiv.

Haven är betydelsefulla för oss alla, och används av många olika sektorer. Försvaret, den havsbaserade vindkraften, sjöfart, fiske, utvinning och många andra sektorer gör alla anspråk på de områden som nu ska planeras. För att säkra friska hav och hållbart nyttjande är det viktigt att politiken tar ansvar så att alla anspråk på haven samordnas samt att planerna förankras och efterlevs så att planeringen blir så effektiv och tydlig som möjligt.

Agenda:
WWF – hur fungerar en ekosystembaserad havsplanering?

Hur når vi Sveriges klimat- och energimål, och samtidigt en hållbar havsplanering?
Henrik Sjöström, medlem i Svensk Vindenergis råd för havsbaserad Vindkraft (OX2)

Hur kan havsplaneringen bidra till miljömålen för haven?
Emma Nohrén, ordförande i Miljömålsberedningen

Hur ser kan olika aktörers samverkan i havsplaneringen utvecklas?
Andrea Morf, seniorforskare och vetenskaplig samordnare inom kust- och havsförvaltning, Havsmiljöinstitutet och Nordregio

Vad är politikernas ansvar för att säkerställa att havsplanerna kommer att innebära en ekosystembaserad hållbar havsförvaltning, och att de verkställs inom samtliga sektorer?
Alexandra Anstrell (Moderaterna), Markus Selin (Socialdemokraterna), Lars Thomsson (Centerpartiet) och Madeleine van der Veer (WWF, moderator)

Läs mer och anmäl dig här >>

Ett bekräftelsemail kommer med länk till livesändningen. Webbinariet kommer också streamas genom Youtube här: https://youtu.be/AGITS3FleAI.

 

Publicerad: