Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vattenbruk - en grön näring som hämmas av omodern lagstiftning

Seminariet hölls i Stockholm i riksdagen den 14 februari 2018. Nedan följer dokumentation från seminariet.

2009 kom en utredning fram till att svensk fiskodling skulle kunna ge 1100 nya helårsarbeten i framförallt glesbygden om årsproduktionen ökade till 50 000 ton. Ändå ligger den svenska matfiskproduktionen stilla på blygsamma 14 000 ton per år. Vad sätter käpparna i hjulet, och vad kan politiken göra åt det?

Genom enkla lagändringar för fiskodling och annat akvakultur kan vi skapa nya jobb samtidigt som vi bidrar till en levande landsbygd och en mer hållbar svensk matproduktion.

Läs rapporten här (10 sidor)

Rapporten är framtagen av samlade experter från SWEMARC, Göteborgs Universitet, Maritima klustret i Västsverige, Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Matfiskodlarna, Sweco, Advokatfirman Stangdell & Wennerqvist, Tillväxt Norra Bohuslän, samt Lysekils och Uddevallas kommuner.

Seminariet 14 februari
Presentation (slides)

Bakgrund
Vattenbruk, eller akvakultur, är odling av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige odlar vi främst fisk, kräftor och musslor. 

Trots att såväl förra som nuvarande regeringen visat ambition att stötta utvecklingen av ett hållbart vattenbruk motverkar dagens lagstiftning utveckling av mer miljösmart teknik. Det tar även upp till sex år att få ett tillstånd, som sedan endast gäller i 10 år innan en ny prövning måste göras, vilket försvårar för näringen och avskräcker många entreprenörer.

Frågor eller tankar? Hör gärna av er till oss.

Kontaktpersoner

David Langlet, david.langlet@law.gu.se
Maritima klustret i Västsverige

Magnus Nordgren, Magnus.Nordgren@jordbruksverket.se
Landsbygdsnätverket

Länkar
”Det växande vattenbrukslandet”, Utredning från 2009
”Svenskt vattenbruk – en grön näring på blå åkrar”, Handlingsplan för 2012-2020
"Fiskodling kan rädda Sveriges landsbygd", Debattartikel av Björn Rosengren, Dagens industri
Marina strategin, 2015
Livsmedelsstrategin, 2017


Senast uppdaterad: 2018-03-20 15:44